Toimintaohje koronavirus tapauksissa

Toimintaohje koronavirus tapauksissa

Päivitetty 28.10.2022

Jos sinulla on flunssan oireita

Koronavirustaudin oirearvion teet helposti Omaolo-palvelussa 

Lievät ylähengitysteiden tulehdusoireet voit hoitaa nuhakuumeen eli flunssan itsehoito-ohjeilla. Flunssaoireissa ei voi mennä päiväkotiin, kouluun, opiskelupaikkaan tai töihin.

Sairaan tai oireisen hoitopaikka on koti.

Hengitystieinfektio-oireiset jäävät pois töistä normaalien sairaspoissaolokäytäntöjen mukaisesti. Sovi sairauspoissaolosta esihenkilösi kanssa. Toimi näytteenottoasiassa esihenkilön antamien ohjeiden mukaan.

 

JOS KORONATESTI ON POSITIIVINEN

Usein kotitestin positiivinen tulos tai muutoin selkeät oireet riittävät sairauspoissaoloon eikä virallista koronatestiä tarvita.

Huomio, että jos edellisestä koronataudista on alle kolme kuukautta, testi voi olla posititiivinen edellisen tartunnan perusteella ja testaamista ei suositella.

Työtehtäviin, kouluun tai päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähenemässä, vaikka oireet eivät olisi kokonaan poissa.

Korona positiiviset, oireiset jäävät kotiin sairastamaan

 • omaehtoinen karanteeni 5 vrk ajan tai niin kauan, että oireet ovat merkittävästi helpottaneet
 • koronatestiin ohjataan vain riskiryhmäläiset (THL) ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät

Hakeudu terveydenhuollon koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita  ja 

 • Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä
 • Työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai Työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa tai
 • Kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät tai
 • Olet raskaana

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Ajanvaraus koronatestaukseen tapahtuu 


Saarikan päivystys 044 459 8500

 

Koronaohjeita varhaiskasvatukseen   

 • Koronan vuoksi ei enää määrätä karanteeneja. Koronalle altistunut, mutta oireeton lapsi voi tulla päiväkotiin.
 • Jos lapsella on koronavirukseen viittaavia oireita, tulee hänen jäädä kotiin sairastamaan siihen saakka, että oireet ovat merkittävästi helpottaneet 2 päivän ajan.
 • Lapset nuha ja yskä oireet voivat jatkua lievinä usean viikon ajan, mutta päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat lievittyneet 2 päivän ajan.
 • Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista riippumatta siitä, onko lapsi saanut koronarokotuksia.  
 • Jos lapsi on sairastanut koronan, uudestaan virallinen koronatesti tehdään vasta 3 kk kuluttua positiivisesta testituloksesta.
 • Alle 12-vuotiailta otetaan virallinen koronatesti, jos lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia, lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä.

Johtava ylilääkäri Minna Leppäkynnäs 9.8.2022

Korona ohjeet kansalaisille, päivitetty 9.8.2022 varhaiskasvatuksen toimintaohjeen osalta