Ohjeita koronavirukseen liittyen

Koronapuhelin p. 040 619 7270 palvelee arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15.
Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.

> Tarkemmat ohjeet löydät koronainfo-sivulta

> Jos epäilet koronatartuntaa, voit tehdä koronavirustaudin oirearvion omaolo.fi -palvelussa

Epäiletkö koronotartuntaa - omaolo.fi

Koronarokotukset Saarikassa tilannekatsaus 7.4.2021

Koronarokotukset Saarikassa tilannekatsaus 7.4.2021

Saarikassa rokotetaan tällä hetkellä

Yli 70- vuotiaita ja heidän yli 70- vuotiaita omaishoitajiaan iäkkäimmistä alkaen.

Soitamme yli 70- vuotiaille terveysasemalta alkaen vanhimmista. Puhelut saattavat tulla myös tuntemattomasta numerosta, osassa numero nähtävillä. Ellemme tavoita asiakasta, yritämme soittaa uudelleen.

Tavoitteena on saada kaikki Saarikan alueen yli 70- vuotiaat rokotettua viikolle 16. mennessä.

Jos rokotettava joutuu perumaan ajan, perumisesta voi ilmoittaa numeroon 040 157 8955 ma-to klo 8-10. Myös yli 80-vuotiaat, jotka eivät vielä ole rokotusaikaa saaneet ja sen haluavat, voivat soittaa tähän numeroon. Ethän kuormita puhelinpalveluamme tarpeettomilla kyselyillä, rokotusvuorossa oleville soitamme terveysasemalta.

Rokotuskattavuus 

Voit seurata rokotusten edistymistä THL:nsivuilta alla olevasta linkistä. Aineisto sisältää tietoa koronarokotusten edistymisestä ja kattavuudesta Suomessa alueellisesti, ajallisesti ja ikäryhmittäin. 

Aineisto päivittyy päivittäin. Suurin osa rokotuksista toimitetaan ja rekisteröidään 24 tunnin kuluessa rokotuksesta, mutta osittain tietoja kertyy takautuvasti. 

THL koronarokotukset Suomessa

Rokotustusaikojen varaaminen

Otamme yhteyttä rokotusvuorossa oleviin puhelimitse terveysasemalta ja tarjoamme rokotusaikaa. Tällä hetkellä vuorossa ovat yli 70- vuotiaat ja yli 70 vuotiaat omaishoitajat.

Saarikkaan saadaan viikolla 14 reilu 2000 rokotetta, tavoitteena on saada kaikki 70- vuotta täyttäneet rokotettua viikolle 16 mennessä.

 Kun rokotteiden saatavuus paranee ja riskiryhmät on rokotettu, voivat rokotusvuorossa olevat alkaa itse varailla aikoja rokotteelle. Suosittelemme sähköistä ajanvarausta puhelinruuhkien välttämiseksi. Tarvittaessa ajan voi varaa myös puhelimitse.

Seuraa Saarikan sivuilta rokotusten etenemistä. Kun aikoja tulee varattavaksi, päivitämme tänne ohjeet sähköiseen ajanvaraukseen sekä puhelinnumeron, josta aikoja voi varata.

Rokotukset suunnataan THL:n ohjeistuksen mukaan yli 70-vuotiaille ennen nuorempien riskiryhmäläisten rokotuksia. Uusia aikoja alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille ei siis tällä hetkellä anneta.

Yli 70-vuotiaat kuuluvat koronan suhteen suurempaan riskiryhmään kuin alle 70-vuotiaat perussairauksista huolimatta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa yli 65 vuotta täyttäneillä maanantaista 29.3. alkaen. Lue aiheesta tarkemmin THL:n sivuilta.

Myös muilla rokotemerkeillä rokotukset jatkuvat sovitusti. Rokotteen merkkiä ei voi itse valita, vaan rokotuksissa käytetään kulloinkin saatavilla olevaa rokotetta

Missä rokotetaan

Rokotusvuorossa oleville järjestetään rokotusaikoja Saarikan terveysasemille.

Saarijärven terveysasemalla rokotukset siirtyvät pääsiäisen jälkeen entisen Helmiinan tiloihin; käynti apuvälinelainaamon vierestä.

Karstulassa rokotetaan neuvolan tiloissa

Myös pienille terveysasemille; Kannonkoski, Kivijärvi ja Kyyjärvi, järjestetään yksittäisiä rokotuspäiviä.

Influenssarokotuksissa olemme tottuneet perinteisiin ”massarokotuspäiviin”. Nyt järjestelyt poikkeavat tartuntatautiriskin, rokotusjärjestyksen sekä rokotteiden vaatimien erityisten kuljetus- ja säilytysolosuhteiden vuoksi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Onko jokin sairaus, joka estää rokottamisen?

Yleensä rokotuksen voi ottaa aivan normaalisti, vaikka sairastaisi jotain sairautta.Suomessa ytössä olevissa 
koronarokotteissa ei ole elävää virusta eli ne eivät voinykytiedon valossa aiheuttaa koronavirustautia. Siksi koronarokotteet soveltuvat yleensä ottaen myös henkilöille, joiden elimistön puolustuskyky on heikentynyt 
jonkin sairauden tai lääkityksen vuoksi.

Yksilöllistä harkintaa pitää noudattaa silloin, jos rokotettava on hyvin hauras tai sairautensa vuoksi siirtynyt jo saattohoitovaiheeseen. Voit keskustella hoitavan lääkärisi kanssa rokotuksen ajankohdasta, jos sinulla aloitetaan  vakavan sairauden, kuten syövän, lääkehoito tai olet menossa leikkaukseen tai muuhun. Rokotusta ei anneta kuumeisen taudin aikana, vaan silloin rokottamista siirretään.

Minulla on huomenna rokotusaika. Voiko 80-vuotias puolisoni tulla mukaani ja saada rokotteen samalla aikaa  varaamatta? 

Ei voi valitettavasti. Rokotteita tulee rajallinen määrä ja jokainen rokote varataan heti jollekin henkilölle, jolle annetaan aika. Siksi meillä ei ole ylimääräisiä rokotteita terveysasemalla. Mikäli sinulle soitetaan ja tarjotaan 
rokotusaikaa, voit siinä yhteydessä kertoa puolisonne tarpeestanne. Periaate on, että samassa taloudessa asuva omaishoitaja saa rokotteen samalla ja hän voi saada oman ajan.

Saako samassa taloudessa vakituisesti asuva alle 70-vuotias rokotteen samaan aikaan 70 vuotta täyttäneen kanssa?

Ei valitettavasti saa tässä vaiheessa ellei täytä 70-vuotta tänä vuonna. Omaa vuoroa täytyy odottaa,  kunnes riskiryhmäläiset on saatu rokotettua. 

Voiko rokotusvuoroni mennä ohi?

Tiedon siitä, mitä ryhmää milloinkin rokotetaan, saa seuraamalla Saarikan verkkosivuja ja paikallislehtiä.  Oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi, sillä jokaisen ryhmän rokotukset jatkuvat niin pitkään, kuin rokotuksille on tarvetta 

Milloin rokotetaan  alle 70 vuotiaita riskiryhmään kuuluvia?

Suomessa Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä tarkentanut viikolla 10 rokotusjärjestystä siten, että ensin rokotetaan kaikki 1951 syntyneet ja heitä vanhemmat henkilöt. Seuraavassa vaiheessa jatketaan  riskiryhmiin kuuluvien rokotuksia 

Minulle soitettiin tuntemattomasta numerosta, uskallanko vastata?

Terveysaseman numeroista osa näkyy tuntemana asiakkaille. On tärkvastata näihin, koska meidän on  muutoin vaikea tavoittaa asiakkaita. Henkilökunnan potilastyöhön tarkoitettua työaikaa kuluu turhaan 
asiakkaita tavoitellessa.