Koronaan liittyvät järjestelyt Saarikan palveluissa

Julkaistu 23.3.2020 klo 12.37

Ohjeistus terveysasemien vastaanottopalveluihin ja laboratorionäytteenottoon

Suurin osa koronavirustartunnoista on lieviä ja ne voi sairastaa kotona normaalin flunssan tapaan. Jos vointi kuitenkin huononee, tulee olla yhteydessä terveysasemien puhelinneuvontaan, josta annetaan lisäohjeita.

Kiireettömät kontrolli laboratorionäytteet, spirometria tutkimukset ja sokerirasitukset siirretään otettavaksi myöhäisempänä ajankohtana, mikäli ei ole lähiaikoina varattua vastaanottoaikaa, jossa laboratoriovastauksia tarvitaan.

Marevan kokeissa kävijöitä kehotetaan käymään

  • Saarijärven ja Karstulan laboratoriossa arkisin klo 12-15, vastaus tulee seuraavana päivänä
  • Kannonkoskella ja Kivijärvellä ma klo 14-15 välillä
  • Kyyjärvellä ke klo 14-15 välillä

Muut laboratoriokokeet mielellään ajanvarauksella, joko Saarikan www.sivujen kautta tai varaamalla aika vastaanottojen toimistoista

Näillä toimenpiteellä pyritään välttämään tarpeetonta asiointia terveysasemilla ja suojaamaan altistumista infektiosairauksille.

Vierailut asumispalveluissa ja osastoilla kielletään

Ulkopuolisten vierailut Saarikan ikäihmisten ja vammaisten asumisyksiköissä sekä terveysasemien vuodeosastoilla on kielletty. Toimenpiteillä halutaan estää viruksen leviäminen asumisyksiköihin ja osastoille, sillä tiedossa on, että ikääntynet ja jotain perussairautta sairastavat ovat erityisen alttiitta vakaville sairastumisille.

Päivä- ja toimintakeskukset pidetään kiinni

Ikäihmisten hyvinvointineuvolat ja päivätoiminta sekä vammaisten toimintakeskukset pidetään kiinni huhtikuun loppuun saakka.

Muutoksia palveluissa

Saarikassa jatketaan STM:n ohjeiden mukaisesti toistaiseksi myös ennaltaehkäisevien ja kiireettömien palvelujen tarjoamista normaalisti. Tartuntariskien minimoimiseksi asiakastiloista poistetaan lelut, lehdet yms. tartuntariskiä lisäävät tavarat ja asiakkaita ohjeistetaan käsi- ja yskimishygieniassa sekä turvaetäisyyksien pitämisessä. Palveluja tarjotaan puhelimen ja videoyhteyden välityksellä aina silloin, kun se asiakkaan ja palvelua tarjoavan yksikön/henkilöstön kannalta on mahdollista ja tarkoituksen mukaista.

Riskiryhmien (mm. yli 70-vuotiaiden) ryhmätoimintaa (mm. fysioterapia) ei myöskään nyt toistaiseksi järjestetä.

Ikäihmisten kotihoidon asiakaskäyntejä vähennetään asiakkaiden suojaamiseksi mahdolliselta tartunnalta. Muutoksista sovitaan asiakaskohtaisesti,

Ikäihmisten intervallihoidot järjestetään vain, jos ne asiakkaan tilanteen kannalta on aivan välttämättömiä

Omaishoidon vapaat järjestetään toistaiseksi vain, jos ne asiakkaan ja/tai omaishoitajan tilanteen kannalta ovat välttämättömiä.

Uusia asukkaita otetaan edelleen normaaliin tapaan asumispalveluyksiköihin, edellyttäen, että tulijalla ei ole flunssaoireita.

Saarikan perhe- ja sosiaalipalveluiden, terapiapalveluiden, palveluohjauksen, mielenterveyspalveluiden, fysioterapian palveluissa ei asiakkaita oteta vastaan eikä kotikäyntejä tehdä, mikäli asiakkaalla on flunssaoireita. Palvelut pyritään tarjoamaan puhelimen ja/tai videoyhteyden välityksellä.

Suun terveydenhuollon palveluissa hoidetaan vain potilaat, joilla on kiireellisen ensiavun tarve tai merkittävä vaiva.